Ιστορία

Γεγονότα & Γειτονιές

Τα Πράμαντα είναι ορεινό χωριό του Νομού Ιωαννίνων, αποτελεί έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας, και σύμφωνα με το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» από 1/1/2011 ανήκει στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 828 μέτρων περίπου στις βόρειες υπώρειες των Τζουμέρκων. Εγγύς του βρίσκονται τα χωριά Κτιστάδες, Μελισσουργοί και Τσόπελα απέχοντας από αυτά έξι, πεντέμισι και δύο χλμ. αντίστοιχα. Απέχει από τα Ιωάννινα 58,5 χλμ. και 66 χλμ. από την Άρτα. Μέσα από τα Πράμαντα περνούν τρία ρέματα, τα οποία χωρίζουν τον οικισμό σε πέντε συνοικίες (Δούναβο, Κομματάκια, Τσιόπελα, Φράξοι και Αγία Τριάδα). Εκεί, στους πρόποδες της Στρογγούλας, θα συναντήσεις ένα χωριό με μεγάλη ομορφιά και φιλόξενους κατοίκους.
Αξιοθέατα & Εξορμήσεις

Όπως σε κάθε χωριό, έτσι και στα Πράμαντα το πρώτο που θα πρέπει να δεις είναι η πλακόστρωτη πλατεία και ο υπεραινώβιος πλάτανος με την ιστορική βρύση «Αράπης». Φυσικά έπεται η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Επισκέψου τα καφενεία και τα ταβερνάκια του χωριού για παραδοσιακές ηπειρώτικες γεύσεις (κρέατα, πίτες και γλυκά). Με αφετηρία την πλακόστρωτη πλατεία, θα κάνεις βόλτες στο χωριό, θα πιεις τον καφέ σου σε παραδοσιακά μαγαζάκια και θα απολαύσεις χειροποίητες πίτες για τις οποίες φημίζονται στην Ήπειρο. Η άνοιξη είναι η δική μας αγαπημένη περιοχή για να γνωρίσεις την περιοχή αλλά το χειμώνα θα συναντήσεις σπάνια τοπία ντυμένα στα λευκά. Τα Πράμαντα είναι ένα χωριό των Τζουμέρκων που πρέπει να μπει στη λίστα σου το συντομότερο.

Τα αξιοθέατα των Τζουμέρκων που δεν πρέπει να χάσεις

Αν βρεθείς στα Τζουμέρκα, εκτός από τα Πράμαντα, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις. Ένα από αυτά είναι με σιγουριά η Μονή Κηπίνας. Το μοναστήρι που είναι κυριολεκτικά χτισμένο μέσα στα βράχια. Και φυσικά δεν γίνεται να παραλείψουμε τη σπηλιά της Ανεμότρυπας. Έχει ιστορία εκατομμυρίων ετών αλλά δεν είναι γνωστή σε πολλούς. Η ιστορία του σπηλαίου όπως, βέβαια, την ξέρουμε σήμερα ξεκινάει κάπου στο 1960. Αυτό είναι βέβαια μια σταγόνα στον ωκεανό του πλούσιου παρελθόντος του. Όταν βρεθείς στα Πράμαντα, ρώτα και για τα δύο μέρη αλλά και για άλλους κρυμμένους θησαυρούς και φυσικά τα γειτονικά χωριά. Όπως είναι τα Άγναντα και το χωριό Καταρράκτης που πήρε το όνομά του από τον υδάτινο παράδεισο των καταρρακτών…  

Η Πράμαντα σε ζωντανή μετάδοση μέσα από live camera